GYIK

Mi az ózon?
• Az ózon egy három atomos oxigén atom. Vegyjele: O3. Az ózon az oxidációs törvény szerint működik. Amikor az ózonmolekula egy oxidálható anyaggal találkozik, az extra oxigénatom és az anyag között kémiai kötés jön létre és egy tiszta stabil oxigénmolekula szabadul fel. Az ózon szervetlen és szerves anyagokkal pl. mikroorganizmusokkal, baktériumokkal, gombákkal, vírusokkal is oxidálódhat.

Hogyan fertőtlenít az ózon?
• Az ózon az egyik legerősebb fertőtlenítő szer, 3000-szer hatékonyabb, mint a klór. Amint kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, vagy oldott oxidálható ásványi anyaggal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt. Az ózonos fertőtlenítés következtében a vírusok, baktériumok, gombák, allergének elpusztulnak, mert az ózonnal történő oxidálási folyamat során a mikroorganizmusok nem képesek immunitást felépíteni.

Hogyan szagtalanít az ózon?
• Mivel az ózon egy instabil molekula, gyorsan oxigénné és egy egyatomos oxigén molekulává válik, A felszabadult oxigénatom amint találkozik egy mikroorganizmussal, szagmolekulával reakcióba lép vele és megköti azt, így megszűnik a kellemetlen szag a kezelt helyiségben.

Biztonságos?
• Igen. A kezelésre vonatkozó biztonsági előírások betartása mellett teljesen biztonságos antibakteriális, vírus és gombaölő, légtisztító és szagtalanító eljárás.

Mennyi ideig tart egy helyiség fertőtlenítése?
• Egy zárt terület megfelelő kezelése 30-60 percet vesz igénybe függően a helyiség méretétől és szennyezettségétől. Egy gépjármű autóklíma tisztítása és fertőtlenítése 15-30 percet vesz igénybe.

Visszatérhetnek a kellemetlen szagok?
• A kezelés után a szagok nem térnek vissza abban az esetben ha a szag forrását megszüntetjük.

Tartózkodhat ember a kezelt területen a kezelés közben?
• Nem. A kezelés során semmilyen élőlény nem tartózkodhat a kezelt területen. A kezelés idejére javasolt a növények eltávolítása is, ezek levelei megbarnulhatnak az oxidáció során.

Poratka allergiám van, segít nekem a kezelés?
• Igen. A kezelés során az ágyneműben, takaróban, szőnyegben és egyéb textíliákban megbúvó poratkák, allergének is elpusztulnak. A levegő tiszta, friss és allergén mentes lesz. Ugyanakkor az ózonos eljárás nem helyettesíti a porszívózást, kiegészítő fertőtlenítő eljárásként használandó.

Mikor van szükségem autóklíma tisztításra?
• Mi a rendszeres időközönkénti klíma tisztítást javasoljuk, klíma idény kezdete előtt, majd a klíma szezon vége után. De mindenképpen javasoljuk elvégeztetni az autóklíma tisztítását ha az alábbi jeleket észleli: saját magunk vagy az autó rendszeres utasai sűrűn megfáznak, sűrűn köhögnek, nehéz légzésre panaszkodnak, egyre többször panaszkodnak allergiás tünetekre, dohos, poshadt, büdös szagot éreznek az utastérben főleg a klíma elindítása utáni percekben.

Elpusztítja a kezelés a koronavírust?
• Jelen pillanatban nem létezik tanulmány erről a kérdésről. Ugyanakkor az ózongáz elpusztítja a SARS vírust, és mivel az új 2019-nCoV koronavírus szerkezete majdnem megegyezik a SARS koronavírussal, feltételezhetjük, hogy az új koronavírussal is működni fog. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy jelenleg ugyanezzel a technológiával fertőtlenítik a mentőautókat és a BKV járműveit is.